دفاع شخصی چیست؟

شخصی برای دفاع از سلامتی و اموال خود یا دیگری از فنون و مهارت های کاربردی و کم خطر و از خود در بسیاری از نظام‌های حقوقی، دفاع مشروع قانونی استفاده میکند .به عنوان حقی برای استفاده زور به اندازه در جهت کنترل مهاجم و در صورت مورد تعرض قرار گرفتن به رسمیت شناخته شده‌است.

قدرت جسمانی و ذهنی

به معنی استفاده از نیروی فیزیکی و ذهنی برای مقابله با یک تهدید خشونت‌آمیز فوری است.  استفاده از تکنیک های دفاع شخصی به عوامل  که با سلاح و بدون سلاح اعمال می‌شود. در هر دو مدافع در هنگام رویارویی بستگی دارد  مختلفی از جمله شدت تهدید و نیز آمادگی ذهنی و فیزیکیِ

دفاع بدون سلاح

شامل تکنیک‌هایی برای دفاع از خود هستند که با دست خالی و بدون استفاده از ابزار و سلاح اجرا می شود.

برخی از سبک‌های رزمی در وهلهٔ اول به منظور دفاع شخصی تمرین می‌شوند و برخی دیگر ورزش‌های رزمی یا مبارزه‌ای هستند که تکنیک‌های آنها بجز رینگ برای دفاع شخصی نیز مؤثرهستند.

برخی از باشگاه‌های رزمی، به منظور کاربردی‌تر شدن دفاع شخصی، ترکیبی از فنون رشته‌های مختلف رزمی را تمرین می‌کنند و همچنین تمرینات خود را با توجه به سبک زندگی، شغل، سن، جنسیت و توانایی‌های فیزیکی و ذهنیِ هر شخص، اختصاصی می‌کنند.

دفاع با استفاده از سلاح

طیف گسترده‌ای از سلاح‌ها می‌تواند برای دفاع، با توجه به نوع تهاجم، نوع تکنیک و… مورد استفاده قرار گیرد که مناسب‌ترین آن، با توجه به نوع شرایط مختلف، متغیر است.

در بسیاری از موارد نیز استفاده از سلاح منع قانونی دارد؛ برای مثال، استفاده از سلاح گرم در اکثر سلاح گرم در کشور ما ممنوع و غیرقانونی است، ولی باز به‌طور پنهانی از این سلاح‌ها استفاده میشود. همینطور نیروهای نظامی و امنیتی و افرادی که مجوز استفاده دارند از تجهیزاتی مانند گاز اشک آور (افشانه دفاع شخصی) و شوکرهای برقی برای دفاع از خود استفاده می‌کنند.

کلید، ظروف آشپزخانه، و قوطی‌های  افشانه مو و ابزارهای دیگر، می‌توانند به عنوان سلاح بداهه برای دفاع از خود استفاده شوند. کراوات نیز به‌عنوان محدودیت شمرده می‌شود. سلاح‌هایی م (چوب جیبی) نیز برای دفاع بسیار مناسب است. چراغ قوه‌ها و خودکارهای تکنیکال نیز ابزارهایی مناسب و روزمره برای استفاده به این منظورند. چتر و عصا نیز از این دسته سلاح‌های پنهان شمرده می‌شوند. امروزه با گسترش جمعیت شهرنشینی، تنوع و تعدد بزهکاری (کیف قاپی، ایجاد مزاحمت و …) در جامعه و تغییر شیوهٔ وقوع جرایم، لزوم استفاده از تجهیزات دفاع شخصی به عنوان یک عامل بازدارنده و پیشگیری از وقوع جرائم امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.

چارچوب‌ها

اجتناب

اجتناب از موقعیت‌های خطرناک، روشی مفید برای دفاع از خود است. حمله‌کننده معمولاً متمرکزتر، قوی‌تر و مسلح است و با شخصی که به او حمله می‌شود در یک سطح نیست. با توجه به این عوامل، شکست مهاجم بعید است. هنگامی که فرصتِ اجتناب ممکن است، شانس بیشتری برای فرار وجود دارد. اینکه ما درک کنیم موقعیت ما یک موقعیت خطرناک و کشنده است یا اینکه حداقل‌های حریف را بسنجیم، بسیار مهم و ضروری است. همیشه باید یک هشدار و آماده‌باش ذهنی داشته‌باشیم. ناگفته نماند که ما نیز نیاز به آموزش مهارت‌های رزمی و دفاعی برای عملکرد هرچه بهتر داریم، ولی احتیاط شرطِ عقل است.

تشنج‌زدایی

این تکنیک، «استفاده از کلمات برای جلوگیری از درگیری و پایان دادن به حمله» تعریف شده‌است که راهی است برای سپر قرار دادن کلمات برای عدم درگیری. به این نوع عمل «مدیریت شرایط» نیز می‌گویند که تکنیکی است متشکل از استفاده از صدا، لحن، و زبانِ بدن برای آرام کردن وضعیت بالقوهٔ یک خشونت قبل از بالفعل شدن آن، که شامل تکنیک‌هایی مانند گرفتنِ زمان و منحرف کردن مکالمه به افراد دیگر، یا ورود به موقعیت همدلانه یا هم ذات ‌پنداری برای ایجاد حس درک مهاجم است.

آموزش دفاع شخصی

تکنیک‌های دفاع شخصی تحت شرایط خاص خود بنا به اتفاقات و سناریوهایی که در درگیری خیابانی و تهدیدات واقعی طراحی و در کلاس‌های دفاع شخصی آموخته شود.

آموزش دفاع شخصی در رشته‌های گوناگون در سراسر جهان گسترده شده‌است و بسیاری از مدرسان هنرهای رزمی و حتی ورزشهای رزمی نیز کلاس‌های دفاع شخصیِ مختلفی را برگزار می‌کنند.

فرق هنرهای رزمی و ورزش های رزمی با دفاع شخصی بصورت تخصصی در این است که دوره‌های دفاع شخصیِ با توجه به رخدادهای واقعیِ کاربردی شده و جهت استفاده در اختیار عموم قرار گرفته است.

با توجه به وجود ورزش‌های مناسب، تعدادی زیرشاخه‌های متنوع اختصاصی (برای مثال، دفاع در برای زنان، دفاع از خود برای کودکان و نوجوانان) نیز وجود دارد.

سیستم‌های قابل توجهِ تدریس دفاع شخصی

کاملترین و تخصصی ترین رشته برای دفاع شخصی مولتی کامبت است وسپس سیستم‌های غیرنظامیِ مدرن ارتشی، مانند سیستما، کراوماگا، دیفندو، بلیتزدیفنز سیستم‌های فراگیر دفاع شخصی، مثل جیت کان دو، وینگ چون کونگ فو، آیکیدو، تکواندو، جودو ، آی اس دی او می‌توان از ورزش‌های رزمی که براساس سیستم دفاع و حمله هستند ، مانند :کونگ‌فو توآ، جیت کان دو، وینگ چون کونگفو، کیک‌بوکسینگ، ساندا ،موایتای، بوکس، ساواته، جودو، جوجیتسو، تکواندو، سامبو، کاراته سیستم‌های سنتیِ دفاعیِ غیر مسلحانه، مانند تکواندو، هاپکیدو این سبک‌ها می‌توانند شامل رقابت باشند.

سیستم‌های سنتیِ دفاعیِ مسلحانه، مانند اسکریما/ آرنیس/ کالی، که شامل دفاع‌های غیر مسلحانه هم هستند (هم بصورت دست خالی و هم کار با سلاح های تخصصی)